HYALUORNZUUR INFILTRATIE

Dr. YVES DEPAEPE

Gel inspuiting voor knie en schouder

VISCOSUPPLEMENTATIE – HYALUORNZUUR INFILTRATIE – “GEL INSPUITING” VOOR KNIE EN SCHOUDER Viscosupplementatie is het injecteren van een hyaluronzuur of “gel” in een gewricht.


 

 1. WAT?

Hyaluronzuur is een gel-achtige substantie die normaal aanwezig is in gezonde gewrichten. Het heeft een functie als smeermiddel, schokdemper en aldus beschermer van de kraakbeenlagen.

Bij artrose is zowel de kwaliteit als de kwantiteit van dit lichaamseigen hyaluronzuur merkelijk verminderd. Het wordt moeilijker om het beschadigde kraakbeen te voeden en te beschermen

Door het kunstmatig inspuiten (van chemisch nagemaakt) hyaluronzuur proberen we de symptomen van artrose te controleren.  Het herhaald inspuiten van hyaluronzuur zou de aanmaak van het lichaamseigen hyaluronzuur kunnen stimuleren.  Meestal zijn een 3 tal injecties noodzakelijk om dit resultaat te bekomen.

Ongeveer 30% van de behandelde patiënten wordt volledig pijnvrij, daartegenover staat dat 20% geen effect zal ervaren.

Het effect na de inspuitingen kan nawerken tot 18 maanden. Bij het opnieuw optreden van klachten kunnen de inspuitingen herhaald worden.

Vroeger werd hyaluronzuur vooral gemaakt uit hanenkammen (risico op allergische reactie op kippenproteïnen), heden zijn de meeste producten biotechnologisch bereid uit bacterieculturen (geen allergische reacties meer).

 

 1. HOE?

Tijdens raadpleging wordt een inspuiting toegediend van het knie of schoudergewricht; dit is een eenvoudige prik en is minder pijnlijk dan velen zouden vermoeden.

Indien er te veel vocht in het gewricht aanwezig is, wordt soms eerst een cortisone preparaat ingespoten.

Na inspuiting kan er soms wat lokale reactie zijn bv. pijn, warmte, lichte zwelling, stramheid van het gewricht. Deze klachten verdwijnen spontaan over een verloop van 1 tot 3 dagen. Indien deze klachten aanwezig zijn, kan ijsbehandeling deze verlichten. Blijkt ijsbehandeling onvoldoende, kan je gerust een pijnstiller nemen.

 

 1. INDICATIES

KNIE

In de knie behandelen we vooral de inzettende artrose van de knie ( graad 1 tot 3).
De hyaluronzuur infiltraties zijn een “niet-operatieve behandeling” voor bewezen kraakbeen letsels in de knie.

SCHOUDER

 • Artrose van de schouder
 • Artrose van de schouder als gevolg van rotator cuff scheuren
 • Rotator cuff scheuren: in studies is een vermindering van pijn aangetoond en in combinatie met kinesitherapie is een verbetering van functie en beweeglijkheid aangetoond. Het is evenwel geen definitieve oplossing die de scheur kan doen genezen!
 • Capsulitis of frozen shoulder: hyaluronzuur kan helpen om pijn en ontsteking te verminderen en op die manier de beweeglijkheid te verbeteren.

 

 1. COMPLICATIES?

Gezien dit een namaak van een lichaamseigen product is, zijn complicaties zeer zeldzaam.
Theoretische complicaties kunnen zijn: lokale allergische reactie, infectie of bloeding. Neem zo snel mogelijk contact op indien u zou vermoeden dat dit zich voordoet bij u.

 

 1. WEETJES

Mag ik sporten na een inspuiting? We adviseren om de eerste 48 uur geen intensieve fysieke belasting te doen. U kunt wel uw normale dagdagelijkse routine verder uitoefenen.
Ik voel geen beterschap na mijn eerste spuit! Het effect van een hyaluronzuur inspuiting is niet direct. Vaak komt er maar verlichting van pijn en stijfheid na de 2de of 3de

 • Hoeveel spuiten mag ik krijgen? Er is geen maximale dosis. We proberen meestal toch het meest klassieke schema aan te houden van 3 inspuitingen. Ontstaan er na enkele maanden beterschap terug klachten, kunnen deze inspuitingen herhaald worden of kunnen we kiezen voor een “reminder single shot” ( éénmalige injectie).
 • Hoeveel spuiten moet ik krijgen? We gebruiken het schema met 3 inspuitingen. De resultaten van pijn en stijfheid zijn in onderzoek beter bij mensen behandeld met 3 inspuiten ten opzichte van mensen die 1 spuit kregen.
 • Zal mijn artrose minder snel evolueren? Zal ik minder snel een “nieuwe knie” nodig hebben als ik regelmatig inspuitingen krijg? Nee! Artrose is nog steeds een “ongeneeslijke ziekte”. Tot heden is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat inspuiting met hyaluronzuur het artrose proces zou kunnen stoppen of nieuw kraakbeen kan doen groeien. Er is wel bewezen effect door vermindering van de pijn, vermindering van de ontsteking en vermindering van stijfheid en stramheid.
 • Prijs? Viscosupplementatie is een behandeling die niet terugbetaald is door de mutualiteit. De prijs ligt rond de 40 euro voor een kwalitatief basis product, de single shot producten kosten ongeveer het dubbele. Sommige “hoog moleculair gewicht” producten in single-shot kunnen ruim 200 euro kosten.
 • Waarom helpt de behandeling niet bij mij? 20 % van de behandelde patiënten zal geen resultaat ondervinden van de “gel inspuitingen”. Mensen met obesitas (BMI > 30) en mensen met ver gevorderd stadium van artrose hebben minst kans op goede uitkomst van de behandeling