Rapid Recovery

Dr. YVES DEPAEPE

Rapid Recovery

Rapid Recovery of ‘snel herstel’ is een programma dat werd uitgewerkt voor schouder-, knie- en heupprotheses. Het programma zorgt ervoor dat u sneller herstelt en sneller uw normale activiteiten kan hervatten.

Doordat u sneller herstelt, ervaart u minder achteruitgang in uw algemene conditie en is er minder kans op complicaties. De dienst orthopedie, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, anesthesisten, enz. staan in voor het naadloos op elkaar aansluiten van de zorg zodat een vlot en snel herstel mogelijk is bij schouder-, knie- of heupprotheses. We stemmen daarbij de behandeling en de zorg af op maat van u en uw situatie.

Bij Rapid Recovery wordt u als patiënt actiever betrokken en geïnformeerd over uw operatie, wordt aangepaste verdoving gebruikt bij de operatie en hanteren we een verbeterde pijnbestrijding na de ingreep waardoor u na de operatie vrij snel opnieuw zal kunnen stappen en bewegen.

Wanneer u gepland wordt voor een knie-, heup- of schouderprothese, zal u een afspraak krijgen voor een preoperatieve sessie kinesitherapie en een preoperatieve infosessie. Tijdens de individuele preoperatieve sessie kinesitherapie wordt veel informatie over de revalidatie gegeven, worden postoperatieve oefeningen reeds aangeleerd en worden transfers in- en uit bed, traplopen en kruklopen voorbereid. Deze sessie duurt 20 minuutjes en wordt in het ziekenhuis ingepland gekoppeld aan de algemene infosessie.

Elke 1e en 3e maandag van elke maand vindt de infosessie Rapid Recovery plaats in groep, waarin het hele zorgtraject aan bod komt (van consultatie bij de behandelend arts, over preoperatieve kine- en infosessies tot de ingreep zelf en de revalidatie nadien). Nadien kunnen de patiënten terecht bij de consulenten van de sociale dienst of de dienst preoperatieve voorbereiding met al hun vragen, om hun dossier te vervolledigen en de nodige afspraken in te plannen.

Het Rapid Recovery programma zorgt ervoor dat de patiënt beter geïnformeerd is, sneller revalideert, minder pijn ervaart, sneller zelfredzaam is, minder lang in het ziekenhuis moet verblijven, kortom: sneller herstelt.