PRP inspuiting

Dr. YVES DEPAEPE

PRP

PRP INSPUITING – platelets rich plasma- bloedplaatjesrijk plasma inspuiten

 

 1. WAT

Ons bloed bestaat voor 55% uit een vloeibaar, waterig gedeelte (Plasma) en  voor 45% uit de bloedcellen. De bloedcellen zijn hoofdzakelijk rode bloedcellen (erythrocyten), aangevuld met witte bloedcellen (leucocyten) en bloedplaatjes (thrombocyten). In de waterige substantie (plasma) bevinden zich onder andere mineralen, koolhydraten, vitaminen, vetten, hormonen en meer dan honderd verschillende eiwitten.

De bloedplaatjes zijn best gekend voor hun functie in de bloedstolling, maar ze bevatten ook een grote hoeveelheid eiwitten ( groeifactoren) die een belangrijke rol spelen in de genezing van weefsels.
PRP is plasma met een hogere concentratie bloedplaatjes (en groeifactoren) dan normaal. Dit wordt bereid via een centrifuge proces.

Het exact werkingsmechanisme is niet perfect gekend. Laboratorium studies hebben wel aangetoond dat de verhoogde concentratie van groeifactoren in PRP het genezingsproces kunnen versnellen.

 

 1. HOE

Na een bloedafname wordt via een centrifuge het plasma (met de bloedplaatjes) gescheiden van de andere bloedcellen (witte en rode bloedcellen). De concentratie van bloedplaatjes wordt verhoogd door dit proces van centrifugatie. De overblijvende fractie van plasma met verhoogde concentratie bloedplaatjes (PRP) wordt dan ingespoten in het gewricht. De bereidingswijze van het product is misschien wat complex, maar de inspuiting in het gewricht is een “klassieke prik”. Deze prik is dus niet pijnlijker dan een inspuiting met een ander product.

 

 1. INDICATIES
 • Chronische peesletsels: tenniselleboog, achillespees ontsteking, patellapees ontsteking (jumper’s knee).
 • Acute ligament letsels of spierscheuren: bij competitieve atleten kan dit gebruikt worden, in de hoop het herstel proces te verbeteren. Dit kan overwogen worden bij hamstringblessures, ligamentaire knieletsels, …. Deze therapie krijgt vooral veel aandacht door professionele atleten ( bv. Rafaël Nadal, Tiger Woods).
 • Artrose van knie en schouder: gunstige effecten op pijn en zwellling worden opgemerkt na inspuiting van PRP in een gewricht met slijtage of kraakbeenletsel
 • Ondersteunend tijdens een ingreep. Er is momenteel weinig wetenschappelijke evidentie om systematisch PRP te gebruiken tijdens een rotator cuff operatie of voorste kruisband herstel om de genezing te bespoedigen.

 

 1. COMPLICATIES

Gezien het een lichaamseigen product is, zijn complicaties zeer zeldzaam.

Theoretische complicaties kunnen zijn: lokale allergische reactie, infectie of bloeding. Neem zo snel mogelijk contact op indien u zou vermoeden dat dit zich voordoet bij u.

 

 1. WEETJES
 • Mag ik sporten na een inspuiting? We adviseren om de eerste 48 uur geen intensieve fysieke belasting te doen. Opstart van sportactiviteiten is afhankelijk van het onderliggend letsel. Bespreek dit met uw arts.
 • Ik voel geen beterschap! Het effect van een PRP inspuiting is niet direct. Vaak komt er maar verlichting van pijn na 6 tot 12 weken.
 • Hoeveel spuiten mag ik krijgen? Er is geen maximale dosis. Meestal wordt 1 injectie gegeven. Bij positief resultaat kan dit herhaald worden.
 • Prijs? PRP is een behandeling die niet terugbetaald is door de mutualiteit. De prijs ligt tussen de 100 euro en 150 euro voor een kit.
 • Geen ontstekingsremmers in de eerste 4 weken na inspuiting. Deze ontstekingsremmers (brufen, apranax, diclofenac, voltaren, mobic, …) gaan het natuurlijk genezingsproces van de bloedplaatjes tegenwerken. Bij pijn kunt u best paracetamol gebruiken.
 • Pijn na inspuiting. Gebruik ijs en paracetmol. Dit is meestal van voorbijgaande aard en kan meestal tot 48 uur aanhouden.